Blat kuchenny jest bardzo wytrzymałym surowcem. Jednakże, aby pozostał w nienaruszonym stanie, musimy o niego zadbać. W kuchni nie trudno o różnego rodzaju zabrudzenia, a w związku z tym nieodwracalne plamy na blacie. Aby tego uniknąć, ważna jest profilaktyka.

Żeby nie dopuścić do zabrudzeń i wchłaniania się wody zaleca się przede wszystkim impregnację już na samym początku. Dodatkowo możemy wybrać impregnaty z efektem mokrego kamienia czy pogłębiające kolor. Taką impregnację należy przeprowadzać raz do roku.

Codzienne dbanie o blat jest również ważne. Na co dzień możemy czyścić blat wodą z płynem do naczyń albo specjalnym preparatem do codziennej pielęgnacji. Ważne jest, aby plamy wycierać natychmiast, po to, żeby nie miały szansy zaschnąć i wejść głęboko w kamień. Wodę, która się rozleje również, należy usunąć od razu, gdyż będzie szybciej wypłukiwać impregnat.

Możemy przyjąć, że nie wiedzieliśmy o specjalnej pielęgnacji kamienia i zrobiła nam się plama na blacie. Mamy problem z usunięciem jej przy pomocy zwykłych produktów. NIE WOLNO SIĘGAĆ PO ŚRODKI, KTÓRE NIE SĄ PRZEZNACZONE DO KAMIENIA. Grozi to trwałym uszkodzeniem jego powierzchni. Należy sięgnąć po preparaty usuwające plamy, które są bezpieczne i specjalnie stworzone to tego typu sytuacji. Najlepiej określić pochodzenie plamy i dobrać odpowiedni. Do plam tłustych stosujemy specjalną pastę. Po wyczyszczeniu należy przeprowadzić ponowną impregnację.

Lithofin WEXA – Uniwersalny odplamiacz

Lithofin podstawowa ochrona – impregnat zabezpieczający

Oil Ex – pasta do tłustych plam

#Lublin #kamień #blat #impregnat