Podczas urządzania kuchni ważna jest jakość blatu. Do najbardziej wytrzymałych na rynku zaliczają się blaty kamienne – granitowe. To nie jedyna ich zaleta, kolejną z nich jest duża paleta kolorystyczna i piękny design. Skupiając się na tym, że kamień jest wytrzymały, zapomina się, że aby spełniał tę funkcję, należy o niego dbać już od samego początku. Regularna impregnacja i czyszczenie odpowiednimi środkami są kluczem do długiej żywotności.

Gdy impregnacja przeprowadzona była w sposób właściwy, to plamy na blacie nie są nam straszne. W momencie, kiedy impregnat naturalnie się wypłucze, należy powtórzyć impregnację. Szacuje się, że blaty kuchenne powinno się impregnować raz na rok/dwa lata, jednakże to kwestia bardzo indywidualna, gdyż zależna jest od rodzaju kamienia, umiejscowienia go i częstotliwości użytkowania. Jak rozpoznać, że impregnat się wypłukał? Kiedy wylejemy wodę ona wsiąknie w kamień, bądź gdy będzie coraz ciężej zetrzeć plamy z kamienia powstałe w wyniku codziennego użytkowania (wcześniej łatwiej było takie plamy usunąć). Nie zaleca się dopuszczania do takich sytuacji.

Najczęstszym zabrudzeniem, jest biały nalot osadzający się z wody. Aby tego uniknąć, należy niezwłocznie wycierać blaty i nie dopuszczać, żeby był mokry. Później polecamy środek Easy Clean do przetarcia blatów oraz brio top z firmy Tenax. Są to środki czyszczące do codziennego użytku. Pielęgnują kamień oraz nadają im blask, a dodatkowo pięknie pachną.
Do czyszczenia bardziej uporczywych plam należy sięgnąć po mocniejszy środek Lithofin do gruntownego czyszczenia bądź detergent bert , który usuwa stare zabrudzenia.